Tuesday, May 28, 2013

AKU, CUTI SEKOLAH, SEPUPU DAN MAK TOK


skang kan cuti sekolah...adik2 mula la plan mcm2 aktiviti yg best...xkurang jugak mak bapak kepada adik2 plan aktiviti yg xberapa best mcm bersunat ngan g tusyen...kahkah...padan muka

adakah cuti sekolah skang berbeza dgn dulu?...ntah la...terpulang la kat budak2 tu sendiri menilainya bila diorg da besar nanti n boleh tulis blog mcm aku skang ni

dulu time cuti sekolah mak aku pun cuti sekali sebab mak aku cikgu sekolah...so kalo cuti sekolah aku duduk kat rumah ja...kadang2 aku tido rumah mak tok...rumah mak tok ni biasanya ada la sepupu2 aku datang

mula2 cuti sekolah mmg bosan skit...abang aku asyik tgk katon n men komputer ja...aku suka main bola,main badminton main  kejar2 ka...takat tgk tv ngan men komputer time xcuti sekolah pun boleh...bila mak aku ckp dia nk g rumah mak tok ja aku excited nk ikut...sbbnya ialah yg pertama sbb rumah mak tok ada sepupu2 aku...so aku boleh main...kedua, mak tok masak sedap...hahaha...lagipun mak tok akan telefon jugak ke rumah tanya aku "xmau mai ghumah mak tok ka?...ghamai do ada ni"

bila da smpi rumah mak tok mmg biasanya ada la sepupu sepapat aku mcm abang aki, abang pipi, kak fuzah n kak lily...diorg ni besar skit dr aku n diorg ni pun bukan jenis tgk tv n men komputer sangat mcm abang aku...mak aku akan lepak rumah mak tok smpi ptg sikit...dlm pukul 3 atau 4 dia ajak la balik...mak tok akan ajak aku tido rumah dia...aku pun suka la da ada ramai...kalo dok rumah bosan...kena tunggu petang skit br boleh main bola ngan kawan2 kat kampung...kalo kat rumah mak tok setiap masa boleh main sbb semua dok satu rumah

mcm2 benda main...kalo main ngan kak lily konfem main masak2...ngan abang aki n abang pipi main race basikal, men bola, men nyorok2 n mcm2 lagi...pernah dulu kitorg main berlakon macam cerita pendekar bujang lapok...abang aki jd ramli, kak fuzah jd sudin n aku jd ajis...abang pipi jd la watak2 tambahan...xigt pulak aku bila masa aku tgk tv...malam kalo ada live bola liga malaysia ja br tgk tv...mmg jimat duit la sbb xperlu barang2 elektronik ni

walaupun kuat main tp bila smpi waktu solat kami akan solat ramai2...abang pipi akan imamkan solat...seingat aku, aku mula belajar solat dr diorg...waktu tu umur aku sama ada 4 atau 5 thn...aku xsekolah lg time tu even tadika...bila da masuk sekolah ustazah suruh aku jd model solat n ajar kawan lain solat...semua pergerakan solat yg aku buat skang adalah hasil tunjuk ajar sepupu2 aku ni...xhairan la diorg jd cikgu, ustaz n ustazah skang...mak tok pulak akan ajar mengaji...mak tok ajar aku doa lps solat...dia byk betulkan tajwid aku...masa aku masuk pertandingan tahfiz dulu dia yg byk ajar...ustazah aku pun suro aku belajar dr dia...waktu aku menang dulu dia cukup suka

zaman aku tu xde ipad...ada komputer, tp buat apa?...komputer boleh seronok sorang2 ja...kitorg xperlukan semua tu utk gembira waktu cuti sekolah...tp zaman dah berubah...budak2 xsah kalo xdak katon, ipad mahupun komputer...utk aku mmg zaman dah berubah...mak ayah aku pun cerita zaman diorg lain n zaman aku lain...n skang aku buat benda yg sama...so maknanya satu hr nanti aku akan rasa anak cucu aku sgt2 manja...adakah begitu?...sama2 kita tunggu kalo time tu aku boleh tulis blog ke x lagi...hahahahaha

*sumber gambar dr google

No comments:

Post a Comment